Themabijeenkomsten "Wat is dan goed?"

In het kader van het jaarthema Goed leven willen we dit onderwerp in een viertal bijeenkomsten met elkaar bespreken. Wie bepaalt wat goed is? En waardoor laten we ons leiden? We doen dat aan de hand van de serie van vier programma’s die in het voorjaar onder de naam Wat is dan goed? door de EO is uitgezonden.

Trouw-journalist Stevo Akkerman interviewt filosofen, kunstenaars en theologen over onze moraal en waar die vandaan komt.
Te gast zijn onder anderen schrijvers Arnon Grunberg en Marilynne Robinson, maar ook theoloog Rowan Williams en beeldend kunstenaar en filosoof Eva Meijer. Een aantal van deze interviews is ook in Trouw gepubliceerd.

De serie daagt uit aan jezelf de vraag Wat is dan goed? te stellen.
Door de vraaggesprekken wordt veel informatie aangereikt, maar uiteindelijk draait het om de toepassing: wat is dan die stem van míjn geweten, hoe bepaalt schaamte mijn gedrag en neem ik mijn verantwoordelijkheid eigenlijk wel?

Verkenningen
In de eerste bijeenkomst verkennen we het terrein. Wat betekent het begrip 'goed'? Wat is de verhouding tussen 'goed' en 'kwaad'?
Had Dostojevski gelijk toen hij schreef “Als er geen God is, is alles toegestaan?”
Heeft 'het goede' altijd iets te maken met hoe we als mens met onze medemensen omgaan?

Vervolgbijeenkomsten
Aan de vier gespreksmiddagen over het tv-programma ‘Wat is dan goed?’ wordt in de maanden maart en april nog een vervolg gegeven:
- maandag 23 maart, 14.00 uur, bekijken we de DWDD-uitzending van 4 februari met Adriaan van Dis
  in gesprek met de historicus Yuval Noah Harari. En gaan we daar met elkaar over in gesprek.
- maandag 20 april, 14.30 uur bespreken we het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman.