lees- en filmkring - 19.30 uur

In deze (maandelijkse) kring onder leiding van ds. Anton Schipper bespreken we een in overleg met de deelnemers gekozen boek of film.

Op woensdag 28 oktober vanaf 20.00 uur bespreken we de film ‘Im Labyrinth des Schweigens’, een Duitse film uit 2014 onder regie van Giulio Ricciarelli, gebaseerd op feiten.

Plaats: Fonteinkerk

Meer weten? Klik hier

Over ‘Im Labyrinth des Schweigens’:

In deze film verandert het naoorlogse leven van de West-Duitsers drastisch dankzij het Wirtschaftswunder, het grootschalige economische herstel. De meesten van hen willen niet meer aan de oorlog herinnerd worden en proberen hun schuldgevoel te onderdrukken. Wanneer een journalist op een schoolplein een leraar herkent als een voormalig bewaker van Auschwitz en aangifte tracht te doen, wil eigenlijk niemand zich ermee bemoeien. Een jonge officier van justitie Johann Radmann neemt de zaak toch aan en niemand, zelfs zijn baas niet, kan hem overtuigen het te laten rusten. Hij komt erachter dat bijna iedereen claimt nooit van de term ‘Auschwitz’ gehoord te hebben, terwijl anderen proberen het gebeurde simpelweg te vergeten. Zijn vastberadenheid maakt dat procureur-generaal Fritz Bauer hem aanwijst om de leiding van het onderzoek op zich te nemen. De film draait om ontkenning en acceptatie van de misdaden uit de Tweede Wereldoorlog door het Duitse volk begaan. Duitsland werd hiermee het eerste land dat zelf haar oorlogscriminelen vervolgde voor hun misdaden.
De tijd waarin zich dit afspeelde is zeer goed weergegeven in de film. De film boeit omdat ook wij voor de vraag staan hoe wij met ons verleden, met onze geschiedenis omgaan.