Culturele koffieochtend

Presentatie van natuurfotograaf Jacques van der Neut: de Biesbosch, van boerenland naar waterland

Benieuwd naar de andere activiteiten die op de agenda staan?

Waar:

Fonteinkerk

Wanneer:

vrijdag 6 oktober 2023, 10.00 uur

Contact:

Fonteinkerk
vrijdag 6 oktober 2023, 10.00 uur

De Biesbosch; van boerenland naar waterland

Op vrijdag 6 oktober 2023 is er weer een culturele koffieochtend. Natuurfotograaf Jacques van der Neut geeft dan een lezing over de natuurontwikkeling in de Biesbosch. Hij neemt ons mee naar de Biesbosch en een aantal natuurontwikkelingsprojecten naar aanleiding van de Deltawet Grote Rivieren.

De hoge waterstanden van 1993 en 1995 brachten al die plannen qua uitvoering in een stroomversnelling. Voor dijkverzwaring was veel klei nodig en diverse in de omgeving van De Biesbosch liggende landbouwpolders werden afgegraven. Daardoor is er nu zo’n 3500 hectare ‘nieuwe’ Biesboschnatuur gerealiseerd.

De gegraven geulenstelsels zijn inmiddels in open verbinding gebracht met het omringende rivierwater. In de gegraven krekenstelsels verblijven regelmatig purperreiger, visarend, en kleine- en grote zilverreiger. De statige lepelaars ontbreken evenmin. Als klap op de vuurpijl vestigde zich in 2012 een paartje zeearenden in het gebied. In 2014 kwam daar nota bene nog een koppel bij! In 2016 volgde de vestiging van de visarend als broedvogel.

U bent van harte welkom!

In de pauze wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd ter bestrijding van de onkosten.