Skip to main content

Gaan vasten?

Dat ik in de Veertigdagentijd door de week geen alcohol drink, mag dat vasten heten? Het stelt niks voor, hoewel ik dat

Benieuwd naar de andere berichten of inspirerende verhalen?

Geschreven op:
26 maart 2019

Dat ik in de Veertigdagentijd door de week geen alcohol drink, mag dat vasten heten? Het stelt niks voor, hoewel ik dat glaasje wijn 's avonds laat wel mis. En toch doet het me wel beseffen dat we op weg zijn naar Pasen.

Wat me meer nog daarbij bepaalt zijn de voorbereidingen voor alle vieringen in kerk en school. Ik ben geen werker van het laatste uur, dus ben daar al een poosje mee bezig.

Elk jaar word ik geprikkeld om kruis en opstanding opnieuw te doordenken. Er bestaat geen Jezus zonder kruis en opstanding. Hoe moeilijk we dat ook vinden te doorgronden.

Daarom lees ik elk jaar in de Veertigdagentijd een boek waarin vooraanstaande theologen daar weer doorheen kruipen en de zeggingskracht van kruis en opstanding proberen te verwoorden. Dit jaar is het een boekje van Rowan Williams. Tot 2012 was hij aartsbisschop van Canterbury en daarmee hoofd van de Anglicaanse wereldkerk. De titel: God met ons, de betekenis van kruis en opstanding, toen en nu. Ik vind het theologie op z’n best. Ook toegankelijk voor de geïnteresseerde leek.

Ds. Lourens de Jong

Geschreven op:
26 maart 2019