De Fonteinkerk bruist

Stromend water staat symbool voor leven, groeikracht en overvloed.
We hopen dat levenswijsheid, vrede en vreugde zich vanuit de Fonteinkerk mag verspreiden.

 • De Fonteinkerk in Rotterdam
 • 01
/ 01
 • De Fonteinkerk in Rotterdam

  Welkom bij de Fonteinkerk! Door het jaar heen organiseren wij verschillende activiteiten, waarover u informatie vindt op deze website.

Jaarthema: "We steken van wal "

Elk jaar werken we met een thema. Dit jaar zijn het deze woorden: We steken van wal.

Vorig jaar (2021-2022) was het jaarthema: ‘Zet het zeil op de wind’, we gaan daarop voortborduren.
Want als de wind, symbool voor Gods Geest, je zeilen vult, gaat er wat gebeuren: we steken van wal, het schip komt in beweging.
Waarheen de wind ons drijft weten we niet, maar het maakt wel nieuwsgierig, misschien vinden we het spannend, mogelijk maakt het ons verlangend.

Eeuwen geleden vertrokken monniken uit Ierland naar Noord-Europa en werden daar de eerste brengers van het goede nieuws. Zij gingen scheep in het vertrouwen dat Gods Geest hen verder zou brengen; ze staken van wal zonder te weten waar ze weer aan land zouden stappen.

Wij leven in een tijd waarin existentiële vragen op ons af komen; vragen rondom milieu, klimaat en energie, immigratie en vluchtelingen, verdeling van bezit en inkomen, oorlog in de Oekraïne. Ook corona heeft zijn sporen achtergelaten. Alsof we weer volledig op ons zelf zijn teruggeworpen, terwijl we de geloofsgemeenschap zo hard nodig hebben. Op sommige momenten lijkt het wel of de wind is gaan liggen.

Van wal steken – zoals die Ierse monniken deden – heeft met durven te maken, met lef hebben, met nieuwsgierig zijn, maar ook met verrast willen worden. En nog steeds is leven in geloof een ontdekkingstocht. Verlangen om op zoek te gaan naar nieuwe bezieling. Kunnen wij verlangen om meer mens te worden zoals God ons ten diepste bedoeld heeft? Verlangen om nieuwe ontdekkingen te doen, zowel in ons persoonlijk leven als in ons samenleven met anderen. Misschien moeten we daarbij soms opgeven wat vertrouwd is, of bepaalde gewoontes loslaten. Willen we ons daarop laten aanspreken?

We mogen ons uitgedaagd weten in verlangen naar bezieling, naar de wind die ons in beweging zet en ons wil doorwaaien. We hopen erop dat we elkaar daartoe kunnen inspireren. In de zondagse vieringen, in gesprekskringen, groepshuisbezoek en persoonlijke ontmoetingen. Durven we dit aan?

Steek je mee van wal? Durf je het aan?

 • Ontmoeten

  Ontmoeten

  Samen thee of koffie drinken, koken en eten. Tijd om met elkaar een gesprek te voeren.

 • Stilte

  Stilte

  Een moment van bezinning, stil zijn of mediteren. Dat kan in ons stiltecentrum.

 • Voedselbank

  Voedselbank

  Levensmiddelen inzamelen voor wie die hulp nodig hebben.

 • Samen eten

  Samen eten

  De Fonteinkerk heeft een gezellige keuken waar we kunnen koken. Er is plek om aan samen te eten.

Agenda

kerkdienst

10:00 Eerste advent - Viering Maaltijd van de Heer Ds. Lourens de Jong Fonteinkinderclub

lees- en filmkring - 20.00 uur

In deze (maandelijkse) kring bespreken we een in overleg met de deelnemers gekozen boek of film. Op woensdag 30 november bespreken we het boek "De tuinen van Buitenzorg" van Jan Brokken (2021). We starten om 20.00 uur precies. Graag op tijd aanwezig! Plaats: Fonteinkerk Meer weten? Klik hier.

Culturele koffieochtend - 10.00 uur

Monique Chabot, nicht van de bekend geworden Rotterdamse schilder en beeldhouwer Henk Chabot en dochter van Wim Chabot, de 13 jaar jongere broer van Henk, eveneens kunstschilder, vertelt op deze ochtend haar familieverhaal: hoe uit een arm Brabants arbeidersgezin met zes kinderen twee beeldend kunstenaars voortkwamen, Henk (1894-1949) en Wim (1907-1977).

Hillegersbergs Herfstconcert - 15.00 uur

Laatste van de (drie) Hillegersbergse Herfstconcerten op zaterdagmiddag 3 december 2022, aanvang om 15.00 uur, kerkzaal open om 14.30 uur. In dit derde concert brengt het Trio Mendelssohn een werk van Clara Schumann, de weduwe van Robert, en eindigt de concertreeks met Mendelssohn-Bartholdy. Voor meer informatie over deze concerten: klik op meer info. Het concert is gratis toegankelijk. Maar...

Laatste nieuws

Ik kan niet wachten!

Advent en Kerst met de Fonteinkinderclub is elk jaar weer speciaal én feestelijk. Dit jaar oefenen we op de 4 advent zondagen kerstliedjes met Lieke achter de vleugel. We ontdekken ook...

Lees meer...

Ds. Ruben Schep neemt beroep van de Fonteinkerk aan

Met vreugde en dankbaarheid deelt de kerkenraad mee, dat ds. Ruben Schep het op hem uitgebrachte beroep om predikant van onze gemeente te worden heeft aangenomen.  ds. Ruben Schep In zijn reactie op het uitgebrachte beroep laat ds. Schep onder meer weten, dat hij in de gesprekken met leden van de Fonteinkerk "telkens warmte, betrokkenheid en onderling vertrouwen ontmoette". 

Lees meer...

Fonteinkerk stemt in met beroepen van ds. Ruben Schep

In een gemeente-bijeenkomst vandaag heeft de wijkgemeente unaniem ingestemd met het voorgenomen besluit van de kerkenraad om een beroep uit te brengen op ds. Ruben Schep. Ds. Schep is op dit moment als predikant verbonden aan de Oosterkerk in Capelle aan den IJssel.

Lees meer...

Logo Fonteinkerk Rotterdam

Contact

Om deze video of embedded content te zien, moet u cookies accepteren.

Pas uw cookievoorkeuren aan

smily 

De Fonteinkerk

is er voor iedereen