• Ten diepste geïnspireerd door Jezus Christus

Pasen, wat vier je dan?

Het Paasfeest is in onze tijd een vrolijk lentefeest na een koude winter.

Als de dagen weer langer worden en de zon warmer, vier je dit feest met bloembollen die in bloei staan, takken die uitlopen en eieren die vruchtbaarheid symboliseren. Net zoals het kerstfeest is ook het paasfeest tegenwoordig op straat, in etalages en reclamefolders overal zichtbaar. We kopen nieuwe kleren, ruimen het huis op en gaan samen lekker eten. En als het aan de winkeliers ligt, gaan we elkaar binnenkort ook met Pasen cadeaus geven.

In de kerk vieren we dat Jezus Christus na zijn dood aan het kruis weer opstond uit de dood. We lezen het verhaal van de opstanding omdat het tot op de dag van vandaag over de hele wereld mensen hoop en veerkracht geeft. Door het vertellen van die verhalen over Jezus leren we veel over het leven. Dat het leven meer is dan succes, geld verdienen en uitgeven. Dat het belangrijkste is dat je eerlijk, rechtvaardig en zorgvuldig leeft zonder anderen te benadelen, te kwetsen of pijn te doen. Dat je een betrouwbare vriend bent en zorgt voor de mensen om je heen. Het verhaal van het kruis en de opstanding laat zien dat je leven ook waardevol is als je moeilijkheden ondervindt. Dat er in je leven, dwars door de pijn heen, altijd onverwachte nieuwe mogelijkheden zijn; na elke nacht een nieuwe morgen.

Pasen is het belangrijkste feest in de kerk en er gaat een lange periode van voorbereiding aan vooraf. Die periode begint op de woensdag na carnaval en duurt bijna zeven weken. Maar ook het feest van Pasen zelf duurt in de kerk een hele week.

Het begint op Palmzondag als we Jezus’ intocht in Jeruzalem vieren. De mensen zingen voor hem, zwaaien met palmtakken en leggen hun kleren op de grond. De kinderen komen binnen in een optocht met hun palmpaasstokken. Die optocht verbeeldt dat wij Hem willen volgen op zijn weg. In de palmpaasstokken zitten de twee kanten van deze zondag: het is feest omdat Jezus als nieuwe koning bij ons is; daarom zitten er allerlei lekkere dingen aan. Maar de stokken hebben de vorm van een kruis: we weten van de tegenkrachten die hem willen doden. Het is een zondag als het leven zelf: we vieren feest omdat het kan, maar we weten dat er ook moeilijke dingen op ons pad zullen komen.  

Op Witte Donderdag vieren we opnieuw een feest: we delen brood en geven een beker wijn rond zoals Jezus dat met zijn leerlingen deed, vlak voor zijn dood. Hij heeft ons de opdracht gegeven om dat te blijven doen. Om ook in bedreigende omstandigheden ons brood met elkaar te delen, en misschien wel eens door onze tranen heen samen de vreugdewijn te drinken. 

Op Goede Vrijdag staan we stil bij het kruis, luisteren we naar het lijdensevangelie en bidden we voor alle mensen die lijden. Na de dienst is er gelegenheid om in stilte in de kerkzaal te blijven zitten en te kijken naar een kruisweg.

Op Stille Zaterdag is de paaswake. In het donker wachten wij op het licht van Christus. De nieuwe Paaskaars wordt binnengedragen en we geven het licht aan elkaar door. We lezen uit de bijbel over bevrijding en vernieuwing, we belijden ons geloof en vernieuwen onze doop.

Op Paasmorgen beginnen we in de Fonteinkerk om 8.00 uur met een feestelijk paasontbijt en om 10.00 uur vieren we het Paasfeest van leven, licht en liefde. De dienst begint met een bloemenhulde door de kinderen en er zijn mooie liederen en muziek.

maart 2018, ds. Anje de Kuiper

Logo Fonteinkerk Rotterdam

Contact

Om deze video of embedded content te zien, moet u cookies accepteren.

Pas uw cookievoorkeuren aan

smily 

De Fonteinkerk

is er voor iedereen